flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області залишив у державній власності приміщення дитячого садка

            До господарського суду Дніпропетровської області звернулось приватне акціонерне товариство з іноземними інвестиціями (Особа_1) з позовом до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області з вимогою про визнання за ним права власності на нежитлові приміщення – дитячий садок та їдальню (справа №904/1789/13-г).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в 1993 році в процесі приватизації державного майна між Фондом державного майна України та організацією орендарів (Особа_2) укладено договір купівлі-продажу державного майна.

 Позивач зазначив, що на підставі вказаного договору він, як правонаступник організації орендарів (Особа_2), є власником цілісного майнового комплексу, а також об’єктів соціально-побутового призначення, зокрема, дитячого садка та їдальні, що були передані організації орендарів (Особа_2) безоплатно відповідно до ч.2 ст. 24 Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств».

Розглядаючи справу, господарський суд Дніпропетровської області встановив, що на момент приватизації дитсадок та їдальня були передані позивачу безоплатно у користування і не увійшли до його статутного фонду, як об’єкти соціально-побутового призначення, в зв’язку з чим, у позивача не виникло право власності на спірні об’єкти нерухомого майна за наслідками приватизації.  

На підставі викладеного, суд своїм рішенням від 24.12.2014 в задоволенні позовних вимог відмовив у повному обсязі.

За результатами перегляду в апеляційній та касаційній інстанціях зазначене вище рішення залишено без змін.