flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Дніпропетровської області визнані недійсними рішення комітету з конкурсних торгів

           Прокурор Центрально-міського району м. Кривого Рогу звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Центрально-міської районної у місті ради до відділу освіти виконкому Центрально-міської районної у місті ради та фізичної особи-підприємця про визнання недійсними рішення комітету з конкурсних торгів та договору про закупівлю товарів за державні кошти (справа №904/5969/15).

При з’ясуванні обставин справи встановлено, що в жовтні 2014 року комітетом з конкурсних торгів відділу освіти виконкому Центрально-міської у місті ради прийнято рішення про проведення конкурсних торгів із закупівлі продуктів харчової промисловості, а також затверджено документацію конкурсних торгів, якою встановлені кваліфікаційні критерії до учасників торгів.

Одним із таких критеріїв є наявність в учасників торгів працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, із зазначенням їх посад, прізвищ та ініціалів.  

На виконання зазначених вимог фізичною особою-підприємцем надано довідку про наявність таких працівників. 

Між тим, з інформації, наданої центром зайнятості,  вбачається, що фізична особа-підприємець працю найманих працівників не використовував, що свідчить про надання недостовірної інформації переможцем торгів та невідповідність цього учасника торгів кваліфікаційним критеріям. 

Попри зазначене, в грудні 2014 року переможцем торгів визнано фізичну особу-підприємця, з яким у січні 2015 року відділом освіти виконкому Центрально-міської районної у місті ради був укладений договір про закупівлю товарів за державні кошти на суму 492 940,00 грн.

Наведені обставини призвели до порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель».

З огляду на викладене, господарський суд Дніпропетровської області визнав недійсними рішення комітету з конкурсних торгів та договір про закупівлю товарів за державні кошти.

 Факт надання фізичною особою-підприємцем недостовірної інформації для участі у відкритих торгах, предметом закупівлі яких є послуги щодо благоустрою території (санітарна обрізка зелених насаджень), був встановлений господарським судом Дніпропетровської області і в справі №904/5315/15

З наведених підстав, які призвели до порушення вимог  Закону України «Про здійснення державних закупівель», суд визнав недійсними рішення комітету з конкурсних торгів та договір про надання послуг щодо благоустрою території (санітарна обрізка зелених насаджень) на суму 198 000,00 грн.

Із позовом у вказаній справі №904/5315/15 звернувся Нікопольський міжрайонний прокурор Дніпропетровської області в інтересах Нікопольської міської ради до трьох відповідачів: Управління житлово-комунального господарства Нікопольської міської ради, фізичної особи-підприємця та комунального підприємства (Особа_1) Нікопольської міської ради. 

Рішення у вказаних справах не оскаржувались в апеляційному та касаційному порядках та набрали законної сили у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України.