flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Дніпропетровської області взяли участь в обговоренні особливостей розгляду корпоративних спорів

01 жовтня 2018, 17:19

  28 вересня 2018 року судді Дніпропетровського апеляційного господарського суду та господарських судів Дніпропетровської і Кіровоградської областей обговорювали питання застосування Господарського процесуального кодексу України з урахуванням особливостей розгляду корпоративних спорів. 

Захід відбувся у приміщенні Дніпропетровського апеляційного господарського суду. 

Практикою розгляду корпоративних спорів Верховним Судом поділилися із суддями апеляційного і місцевих господарських судів Ганна Вронська – суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду та Олександр Баранець – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. 

Під час круглого столу судді Верховного Суду презентували доповідь щодо актуальних питань практики розгляду корпоративних спорів Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду, зокрема, щодо права учасника товариства з обмеженою відповідальністю на мирне володіння своїм майном; захисту права учасника на отримання дивідендів; захисту права акціонера/учасника на проведення аудиту; обов’язку товариства з проведення річних загальних зборів акціонерів; форми надання учаснику інформації про діяльність товариства; укладення мирової угоди у корпоративному спорі. 

Доповідь також стосувалася підсудності наведеної категорії справ, спеціальних вимог щодо застосування заходів забезпечення позову у корпоративних спорах та інших питань застосування норм процесуального права.

Судді Верховного Суду зазначили, що актуальними для застосування на сьогоднішній день є постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року №13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» і постанова Пленуму Вищого господарського суду України від 25 лютого 2016 року №4 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин».

Програма заходу передбачала формат запитання-відповіді, під час якого судді господарських судів трьох інстанцій обмінялися досвідом розгляду корпоративних спорів. 

Незважаючи на насиченість програми питаннями, пов’язаними з розглядом корпоративних спорів, суддям презентовано правові позиції Касаційного господарського суду та Великої Палати Верховного Суду у справах зі спорів, пов'язаних із застосуванням банківського законодавства. 

З наведеною презентацією суддів ознайомив начальник управління забезпечення судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Дмитро Умрихін.