flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області зобов’язав підприємця повернути державній організації у сфері оборони товар на суму понад 200 тис. грн.

26 вересня 2018, 17:19

  Військовий прокурор Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом, в якому просив зобов’язати фізичну особу-підприємця виконати умови договору про відповідальне зберігання шляхом повернення 464 метрів кубічних необробленої паливної деревини – дров твердих порід (справа №904/594/18). 

Позов заявлено прокурором в інтересах держави в особі Міністерства оборони України і квартирно-експлуатаційного відділу. 

Під час розгляду справи господарський суд установив, що у листопаді 2016 року між квартирно-експлуатаційним відділом (далі - позивач) і фізичною особою-підприємцем (далі - відповідач) на підставі протоколу комітету з конкурсних торгів укладено договір про постачання деревини паливної для державних потреб (за кошти Державного бюджету України).

 За умовами цього договору відповідач зобов’язався поставити позивачу деревину паливну – дрова твердих порід у кількості 884 м3  на загальну суму 574 600,00 грн.

Також у грудні 2016 року між зазначеними особами був укладений договір про відповідальне зберігання, згідно з яким позивач передав, а відповідач прийняв на тимчасове безоплатне відповідальне зберігання дрова твердих порід (товар) у кількості 464 м3 вартістю 262 163,44 грн.

Договором про відповідальне зберігання передбачено, що повернення товару зі зберігання здійснюється силами відповідача і за його рахунок за вимогою позивача або після закінчення строку дії договору. 

Позивач звертався до відповідача з вимогою про повернення товару з відповідального зберігання, але останній цю вимогу не виконав і доказів повернення товару до суду не надав.  

Виходячи з умов договору про відповідальне зберігання та з урахуванням звернення квартирно-експлуатаційного відділу до фізичної особи-підприємця з вимогою про повернення товару, суд зазначив, що строк повернення товару є таким, що настав. 

З огляду на встановлені обставини справи №904/594/18 Господарський суд Дніпропетровської області 05 червня 2018 року ухвалив рішення, яким повністю задовольнив позовні вимоги і зобов’язав фізичну особу-підприємця виконати умови договору про відповідальне зберігання шляхом повернення квартирно-експлуатаційному відділу необробленої паливної деревини - дров твердих порід у кількості 464 м3 вартістю 262 163,44 грн. 

Зазначене рішення в апеляційному і касаційному порядках не оскаржувалось і набрало законної сили відповідно до Господарського процесуального кодексу України.