flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області, член Ради суддів України, Іван Колісник взяв участь у спільному засіданні органів системи правосуддя

24 вересня 2018, 15:55

  21 вересня 2018 року у м. Києві відбулося спільне засідання Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. 

Захід ініційовано Радою суддів України і стосувався питань забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм органами, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах.  

У засіданні взяли участь члени Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, судді Верховного Суду, прокурори, адвокати, представники Національної школи суддів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, міжнародних донорських Проектів та громадських організацій, які відслідковують процеси, що відбуваються у судовій системі України.  

Засідання відкрив Голова Ради суддів України Олег Ткачук, який зазначив, що у подібному форматі зустріч відбувається вперше, а також наголосив на тому, що під час заходу необхідно розглянути надзвичайно важливі питання, які стосуються своєчасного розгляду справ та напрацювання спільних етичних стандартів для тих, хто щоденно працює у судових засіданнях.

Голова Ради суддів України навів статистичні показники, які вказують на те, що неявка на судові засідання представників прокуратури та адвокатів набирає загрозливих обрисів. 

На підтримку Голови Ради суддів України виступили голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України Андрій Жук і голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук.

Зокрема, члени Ради суддів України вказали на те, що головними принципами співпраці трьох інституцій органів правосуддя: суддів, прокуратури й адвокатури мають стати незалежність і взаємоповага, розбудова справедливого суду і забезпечення верховенства права.

Своє бачення врегулювання питання забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм висловили голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, голова Національної спілки адвокатів України Лідія Ізовітова, член Вищої ради правосуддя Лариса Шевцова, заступник міністра освіти й науки України Юрій Рашкевич, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександр Дроздов та інші.

За результатами засідання правничою спільнотою вироблено рекомендації про  спільне напрацювання Кодексу етики у сфері правосуддя.

Крім того, було погоджено запровадження на базі Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України, Академії адвокатури України періодичного спільного навчання суддів, прокурорів, адвокатів з питань професійної етики та практики застосування її правил, відповідальності та забезпечення авторитету судової влади.

На зустрічі також були напрацьовані спільні рекомендацій щодо неухильного дотримання всіма учасниками судових процесів конституційного принципу рівності перед законом і судом.

За матеріалами Ради суддів України і Національної школи суддів України