flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати анкетного опитування відвідувачів суду та учасників судових процесів

27 листопада 2017, 15:20

 

З 17 по 31 жовтня 2017 року в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області проведено анкетне опитування відвідувачів суду та учасників судових процесів.

 

Під час даного заходу оцінювалися, серед іншого, зручність та комфортність перебування в приміщенні суду, можливість отримання повної та якісної інформації, робота суддів та працівників апарату суду, їх етична поведінка, ефективність організації роботи суду в цілому.

 

Опрацювавши матеріали анкет, Господарський суд Дніпропетровської області встановив, що в ньому взяли участь 50 осіб.

 

Загалом анкета містила 27 питань, 26 з яких мали варіанти відповідей.

 

Одне питання під номером 14 було відкритим і стосувалося думки респондентів про інформацію, якої не вистачає на інформаційних ресурсах Господарського суду Дніпропетровської області (web-сайті суду, соціальній мережі Facebook, інформаційних кіосках і стендах суду).

 

Так, 20 з 50-ти опитаних осіб були незадоволені повнотою, якістю і доступністю інформації, викладеною в наведених вище інформаційних ресурсах.

 

Водночас, 11 з цих осіб не зазначили, які ж все таки відомості, на їх думку, необхідно висвітлити Господарському суду Дніпропетровської області.

 

Інші дев’ять осіб вказали, що хотіли б побачити на інформаційних ресурсах суду інформацію про: розташування кабінетів суддів, помічників суддів і їх контактні дані; перелік приватних виконавців відповідного виконавчого округу; судові засідання в режимі відеоконференції; органи, які здійснюють дисциплінарне провадження щодо суддів.  Також респонденти зазначили, що списки справ, призначених до розгляду, знаходяться у незручному для огляду місці.

 

Ще декілька осіб, хоча й зазначили про те, що задоволені комунікаційною роботою суду, але висловили зауваження щодо роботи інформаційного кіоску та розсилки на електронну адресу інформації про стадії судової справи.

 

З приводу наведеного Господарський суд Дніпропетровської області повідомляє, що:

 

 - інформація про прізвища, імена, по-батькові суддів, помічників суддів та номери їх телефонів знаходиться на офіційному web-сайті суду за адресою: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/pro_sud/judge/;

 

- дані стосовно розташування кабінетів суддів, їх помічників, переліку приватних виконавців розміщені на інформаційних стендах першого поверху суду і будуть розміщені на офіційному web-сайті суду;

 

- списки справ, призначених до розгляду, оприлюднюються на інформаційних стендах в канцелярії суду, оскільки більшість учасників судових процесів звертається за отриманням відповідних послуг саме до канцелярії суду. Також зі списками справ можна ознайомитись на офіційному  web-сайті суду за посиланням http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/;

 

- судові засідання в режимі відеоконференції відповідно до ст. 741 Господарського процесуального кодексу України призначаються ухвалою суду за власною ініціативою або за клопотанням учасників судового процесу. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Висвітлення інформації щодо судових засідань в режимі відеоконференції на інформаційних ресурсах судів, зокрема, web-сайтах судів законодавством не передбачено;

 

 - судом запроваджено систему «Електронний суд», за допомогою якої учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у вигляді паперовому (посилання на порядок роботи в системі «Електронний суд» http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/pres-centr/news/391905/);

 

- згідно з положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (ст.ст. 107, 108) будь-яка особа має право на звернення з дисциплінарною скаргою до Вищої ради правосуддя. 

 

 Наприкінці анкети респондентам було запропоновано вказати свої побажання та пропозиції щодо організаційного забезпечення діяльності Господарського суду Дніпропетровської області.

 

Деякі анкети містять зауваження щодо організації роботи суду, за наслідками розгляду яких будуть вжиті заходи щодо усунення недоліків в роботі суду.

 

Незважаючи на зазначене, відвідувачі суду, які прийняли участь в опитуванні, висловлюють задоволеність роботою суду і бажають успіхів у подальшій діяльності.

 

Зокрема, 20 (40%) з 50-ти опитаних осіб вважають відмінною якість роботи Господарського суду Дніпропетровської області, а 22 особи (44%) відзначили роботу суду на оцінку «добре».

 

Особливої уваги в умовах сьогодення заслуговують відповіді на запитання, які стосуються довіри до Господарського суду Дніпропетровської області і господарських судів України в цілому.

 

Так, узагальнені дані заповнених анкет свідчать, що 33 опитані особи або 66%   висловлюють довіру Господарському суду Дніпропетровської області. Господарським судам України довіряють 26 респондентів або 52% від загальної кількості опитаних осіб.

 

Господарський суд Дніпропетровської області щиро дякує за співпрацю всім учасникам проведеного опитування.

 

 З результатами опитування можна ознайомитись за посиланням.