flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення строків виконання робіт з будівництва казарми Господарський суд Дніпропетровської області стягнув з товариства пеню у розмірі понад 100 тис. грн.

12 березня 2020, 10:38

До Господарського суду Дніпропетровської області звернувся військовий прокурор Криворізького гарнізону Південного регіону України з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю (далі – товариство) про стягнення штрафних санкцій за порушення умов договору у розмірі 114 505,75 грн. (справа №904/389/19). 

Позов подано військовим прокурором в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Східного територіального квартирно-експлуатаційного управління. 

Під час розгляду справи господарським судом установлено, що у червні 2018 року між Східним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням та товариством з обмеженою відповідальністю укладено договір підряду. 

Згідно з договором Східне територіальне квартирно-експлуатаційне управління доручило, а товариство з обмеженою відповідальністю взяло на себе зобов’язання виконати за рахунок коштів Державного бюджету України роботи з будівництва будівлі казарми поліпшеного планування на території військового містечка. 

Договором також узгоджено етапи виконання робіт, строки виконання кожного етапу, загальну тривалість будівництва, види порушень та штрафні санкції за порушення умов договору. 

Так, за порушення строків виконання робіт з товариства стягується пеня у розмірі 0,2% від вартості робіт, з яких допущено прострочення за кожний день такого прострочення. 

До матеріалів справи надано акт огляду казарм військового містечка, згідно з яким сторонами договору встановлено, що товариством не виконані зобов’язання щодо завершення одного з етапів робіт у строки, визначені договором. 

Судом установлено, що вартість виконання робіт під час цього етапу становить 4 089 491,15 грн., строк прострочення виконання робіт – 14 днів. 

У зв’язку з простроченням товариством строків виконання робіт, Східне територіальне квартирно-експлуатаційне управління нарахувало пеню у розмірі 114 505,75 грн. і направило товариству претензію з вимогою про її оплату. 

Але товариство відповіді не претензію не надало і штрафні санкції не сплатило. 

Врахувавши наведені обставини справи, перевіривши розрахунок пені, Господарський суд Дніпропетровської області визнав позовні вимоги військового прокурора обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню. 

Рішенням від 16.01.2020 у справі №904/389/19 господарський суд стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Східного територіального квартирно-експлуатаційного управління пеню у розмірі 114 505,75 грн. 

Зазначене рішення учасниками справи не оскаржувалось, а на його виконання видані відповідні накази. 

Фото з відкритих джерел

мережі Інтернет