flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув до комунальної власності земельну ділянку вартістю понад 800 млн грн.

05 лютого 2020, 12:36

До Господарського суду Дніпропетровської області звернулась Дніпропетровська місцева прокуратура №1 Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради.

Позов пред’явлено до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки комунальної власності (справа №904/3925/19).

Розглянувши справу, господарський суд установив, що в листопаді 2007 року між Дніпропетровською міською радою (орендодавець) і товариством з обмеженою відповідальністю (орендар, товариство) укладено договір оренди земельної ділянки. 

Згідно з договором орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 22,5623 га. 

Земельна ділянка передається строком на 25 років для проектування, будівництва та експлуатації спортивно-оздоровчого та торгово-розважального комплексу (п’ять років для проектування та будівництва, двадцять років – для експлуатації об’єкта). 

Передача земельної ділянки підтверджується відповідним актом приймання-передачі. 

Згідно з умовами договору товариство взяло на себе зобов’язання щодо своєчасної сплати орендної плати та забудови орендованої земельної ділянки (замовлення проектної документації, одержання дозволу на проведення будівельних робіт, будівництва об’єкта та введення його в експлуатацію тощо). 

Проте, орендар не вчинив дій, спрямованих на забудову орендованої земельної ділянки.

Також орендар протягом тривалого часу не виконував зобов’язань щодо своєчасної та у повному обсязі сплати орендної плати. 

Господарський суд зазначив, що невиконання відповідачем наведених вище зобов’язань є істотним порушенням умов договору, що є підставою для його розірвання відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України. 

З огляду на встановлені обставини справи, Господарський суд Дніпропетровської області 09.01.2020 ухвалив рішення у справі №904/3925/19, яким позов задовольнив у повному обсязі; розірвав договір оренди земельної ділянки, укладений між Дніпропетровською міською радою і товариством з обмеженою відповідальністю; зобов’язав товариство з обмеженою відповідальністю повернути Дніпровській міській раді земельну ділянку площею 22,5623 га і нормативною грошовою оцінкою 809 687 702,34 грн. 

Станом на 04.02.2020 рішення не оскаржувалось і набрало законної сили відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України.

 

Довідково: 

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору (ч.ч. 1,2 ст.651 Цивільного кодексу України).

 

Фото з відкритих джерел

мережі Інтернет