flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На екскурсію до Господарського суду Дніпропетровської області завітали школярі

19 грудня 2019, 10:19

17 грудня 2019 року на екскурсію до Господарського суду Дніпропетровської області завітали учні 11 класу школи №81 м. Дніпра у супроводі класного керівника Юлії Євгенівни Семенової, яка також є і директором школи. 

На початку зустрічі діти дізналися про систему господарських судів; справи, які ці суди розглядають; порядок прийому документів від представників сторін канцелярією суду; реєстрацію документів у системі діловодства суду; передачу документів із канцелярії суддям для їх подальшого опрацювання і т.ін. 

Юнаки та дівчата також мали розмову із заступником голови Господарського суду Дніпропетровської області, головою колегії суддів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, Камшою Ніною Миколаївною. Зі слів Ніни Миколаївни учні довідалися про процедуру розгляду справ про банкрутство. 

Помічник судді Рустамова Земфіра Рустамівна і секретар судового засідання Маркова Оксана Олександрівна розповіли про посадові обов’язки помічників суддів і секретарів судових засідань. 

Відвідали гості і підготовче судове засідання під головуванням судді Господарського суду Дніпропетровської області Бєлік Вікторії Геннадіївни. Суддею розглядалася справа за позовом одного з державних підприємств про витребування майна у товариства з обмеженою відповідальністю. У справі також були заявлені зустрічні вимоги про стягнення заборгованості у розмірі понад 4 млн. грн. 

У судове засідання з’явилися представники сторін, а за результатами судового засідання справу було призначено до судового розгляду по суті з оголошенням дати такого розгляду. Школярі настільки зацікавились судовим спором, що виявили бажання відвідати наступне судове засідання, аби дізнатися про результат вирішення господарської справи. 

Під час заходу дітям був продемонстрований мультфільм про суперечку між Конем та Хом’яком, яку вирішував суддя Черепаха (проведено так званий «Урок справедливості»). 

Спір виник через загублену Конем підкову, яку знайшов Хом’як і застосував її в облаштуванні свого житла. З позовом до суду звернувся Кінь з намірами щодо повернення підкови. 

Переглянувши частину мультфільму, в якій розкрито суть спору, діти розділилися на групи, одна з яких підтримала Коня, інша – Хом’яка. Троє учнів спробували себе в ролі суддів. 

Сторони цього казкового процесу з неабияким завзяттям відстоювали свої позиції, висловлюючи думки на користь того чи іншого доводу. 

Заслухавши позиції сторін, колегія суддів-учнів вирішила спір на користь Хом’яка (такий результат розгляду справи передбачений і сюжетом мультфільму). Однак, не обійшлося без окремої думки одного із суддів, який у спорі підтримав доводи Коня. 

Увесь процес розгляду справи супроводжувала суддя Господарського суду Дніпропетровської області Фещенко Юлія Віталіївна, яка розповіла учням про законодавчі акти, які можуть бути застосовані під час розгляду зазначеної справи, порядок розгляду справ в господарських судах, право сторін на оскарження судового рішення у разі незгоди з таким судовим рішенням тощо. 

Від проведеного заходу усі його учасники отримали заряд енергії і позитиву, які так необхідні у ці похмурі зимові дні. 

На згадку про зустріч дітям були вручені інформаційні довідники про деякі питання діяльності Господарського суду Дніпропетровської області. 

Довідково: всеукраїнська акція для школярів «Урок справедливості» проводиться на постійній основі Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України. Мультфільм знятий в рамках грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».