flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів Господарський суд Дніпропетровської області стягнув 3,6 млн грн.

03 грудня 2019, 11:39

До Господарського суду Дніпропетровської області звернулась Дніпропетровська місцева прокуратура №4 з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» безпідставно збережених коштів орендної плати у розмірі 2 257 642,96 грн. за використання земельної ділянки за відсутності правовстановлюючих документів (справа №904/2713/19).

Позов подано прокурором в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради.

Під час розгляду справи господарським судом установлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Особа_1» є власником нерухомого майна, розташованого у м. Дніпрі.  Право власності у товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» виникло на підставі документів (договір купівлі-продажу, рішення суду) від 2005 року і зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. 

Відповідно до норм чинного земельного законодавства, з моменту виникнення права власності на нерухоме майно у власника (у цьому випадку відповідача) виникає обов’язок оформити та зареєструвати речове право на відповідну земельну ділянку, розташовану під цим майном. 

Але зазначені зобов’язання та норми чинного земельного законодавства були відповідачем порушені і право користування земельною ділянкою під належним йому нерухомим майном оформлено не було. 

Факт використання товариством з обмеженою відповідальністю «Особа_1» земельної ділянки без правовстановлюючих документів зафіксовано актом робочої групи з питань самоврядного контролю за додержанням вимог законодавства України щодо раціонального використання та охорони земель.

З метою визначення розміру збитків і їх подальшого відшкодування Дніпровською міською радою була створена комісія з визначення розміру збитків, заподіяних Дніпровській міській раді, власникам землі та землекористувачам при використанні земельних ділянок. 

Цією комісією здійснено розрахунок суми коштів орендної плати, які збережені товариством з обмеженою відповідальністю «Особа_1» (землекористувачем) за рахунок Дніпровської міської ради (власника земельної ділянки) внаслідок користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів.  Сума цих коштів становить 2 322 670,74 грн. 

З урахуванням трирічного строку загальної позовної давності прокурором заявлено до стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» частину цієї суми – 2 257 642,96 грн. 

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю «Особа_1» як фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок Дніпровської міської ради (власника цієї земельної ділянки) зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею, зобов’язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі ст. 1212 Цивільного кодексу України. 

При виборі і застосуванні норми права у зазначеній справі суд також врахував висновки Великої Палати Верховного Суду щодо застосування норм права у подібних правовідносинах. 

З огляду на викладене, Господарський суд Дніпропетровської області визнав позовні вимоги прокуратури у справі №904/2713/19 обґрунтованими і рішенням від 08.10.2019 їх задовольнив; стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» на користь Дніпровської міської ради суму безпідставно збережених коштів орендної плати у сумі 2 257 642,96 грн.  

Також Господарським судом Дніпропетровської області була розглянута справа №904/3604/19, з позовом в якій звернулась Дніпропетровська місцева прокуратура №1 в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_2» про стягнення безпідставно збережених коштів орендної плати в сумі 1 361 822,94 грн. 

Під час розгляду цієї справи господарським судом також встановлено факт використання відповідачем земельної ділянки без правовстановлюючих документів і збереження у себе коштів з орендної плати за рахунок власника цієї земельної ділянки (Дніпровської міської ради). 

21.10.2019 Господарським судом Дніпропетровської області ухвалено рішення у справі №904/3604/19, яким кошти в сумі 1 361 822,94 грн. були стягнуті з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_2» на користь Дніпровської міської ради. 

Рішення у справах №904/2713/19 і №904/3604/19 набрали законної сили, а на їх примусове виконання господарським судом видані відповідні накази. 

 

Довідково:

Стаття 1212 Цивільного кодексу України. Загальні положення про зобов’язання у зв’язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави

 

  1. Особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов’язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.
  2. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.
  3. Положення цієї глави застосовуються також до вимог про:

1) повернення виконаного за недійсним правочином;

2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння;

3) повернення виконаного однією із сторін у зобов’язанні;

4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

 

Фото з відкритих джерел

мережі Інтернет