flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув до комунальної власності нерухоме майно вартістю майже 2 млн. грн.

07 серпня 2019, 15:58

Керівник Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з громадської організації «Особа_1» заборгованості з орендної плати у розмірі 177276,22 грн., розірвання договору оренди і зобов’язання повернути нежитлове приміщення (справа №904/28/19). 

Позов подано в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради і Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради.

Під час розгляду справи господарським судом установлено, що у січні 2017 року між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (орендодавець) та громадською організацією «Особа_1» (орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста і перебуває на балансі комунального підприємства «Особа_2».

Строк дії договору три роки, вартість нерухомого майна – 1980495,00 грн. 

Згідно з умовами договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно – нежитлові приміщення загальною площею 360,3 кв.м, які розташовані у м. Дніпрі.

Факт передачі майна підтверджується відповідним актом приймання-передачі. 

Договором визначено обов’язок орендаря своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату за весь час фактичного  використання об’єкта оренди.  

 Однак, відповідач систематично не виконував умови договору в частині внесення орендної плати, у зв’язку з чим,  утворилась заборгованість у розмірі 177276,22 грн. Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості з орендної плати відповідач не надав.

 

У договорі оренди нерухомого майна сторони також узгодили, що у разі невиконання або порушення однією зі сторін умов цього договору і інших підстав, передбачених законодавством, цей договір може бути розірвано достроково за погодженням сторін та/або на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

Господарський суд зазначив, що несплата відповідачем орендної плати є істотним порушенням умов договору оренди та є достатньою правовою підставою для його розірвання в судовому порядку.

Крім того, цивільним законодавством та умовами договору оренди нерухомого майна передбачено, що уразі припинення договору оренди, об’єкт оренди підлягає поверненню.

 

З огляду на встановлені обставини справи, Господарський суд Дніпропетровської області рішенням від 02 травня 2019 року:

- позов задовольнив повністю;

- стягнув з громадської організації «Особа_1» на користь міського бюджету в особі Дніпровської міської ради заборгованість за оренду комунального майна у розмірі 177276,22 грн.;

- розірвав договір оренди;

- зобов’язав громадську організацію «Особа-1» повернути нежитлові приміщення балансоутримувачу, яким є комунальне підприємство «Особа-2», шляхом підписання акта приймання-передачі.

 

Рішення суду в апеляційному і касаційному порядках не оскаржувалось і набрало законної сили відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України.