flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув у власність держави земельну ділянку вартістю майже 5 млн. грн.

19 липня 2019, 15:47

До Господарського суду Дніпропетровської області з позовом звернувся виконуючий обов’язки керівника Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області, в якому виклав вимоги про зобов’язання Товариства з обмеженою відповідальністю повернути земельну ділянку площею 22,000 га і вартістю 4928000,00 грн. (справа №904/5954/18).

Позов подано в інтересах держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації і Криворізької районної державної адміністрації. 

Під час розгляду справи Господарським судом Дніпропетровської області встановлено, що у грудні 2012 року між Криворізькою районною державною адміністрацією (орендодавець) і Товариством з обмеженою відповідальністю (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 22,000 га із земель промисловості для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд, що пов’язані з користуванням надрами (проектування, будівництво та експлуатація об’єкта, інженерно-транспортної інфраструктури кар’єру).

Зазначена земельна ділянка перебуває у власності держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Факт передачі земельної ділянки підтверджується відповідним актом прийому-передачі, підписаним сторонами договору оренди земельної ділянки. 

Згідно з договором, його укладено на строк дії спеціального дозволу користування надрами від 19.07.2007 (на 20 років).

Так, відповідно до спеціального дозволу на користування надрами, виданого Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, відповідачу надано спеціальний дозвіл на видобування на наведеній земельній ділянці гранітів як сировини для виробництва щебеню і каменю побутового терміном на 20 років. 

У 2016 році цей дозвіл був анульований. 

Однак, з моменту анулювання спеціального дозволу не вжито жодних заходів щодо повернення земельної ділянки у власність держави, що призводить до протиправного використання земельної ділянки. 

З огляду на викладене та враховуючи положення чинного земельного законодавства, суд зазначив, що договір оренди земельної ділянки припинив свою дію у зв’язку із анулюванням спеціального дозволу користування надрами.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач не заперечує проти повернення спірної земельної ділянки, але на момент розгляду справи господарським судом така земельна ділянка у власність держави повернута не була.

Враховуючи встановлені обставини справи, 27.03.2019 Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення у справі №904/5954/18, яким позов задовольнив повністю і зобов’язав Товариство з обмеженою відповідальністю повернути державі в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації земельну ділянку площею 22,0000 га, вартістю 4928000,00 грн. 

Зазначене рішення суду не було оскаржено в апеляційному і касаційному порядках і набрало законної сили відповідно до Господарського процесуального кодексу України.