flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддею-спікером Господарського суду Дніпропетровської області Анастасією Соловйовою проведено «Урок справедливості» для учнів однієї із шкіл Дніпра

22 травня 2019, 12:15

17 травня 2019 року суддя-спікер Господарського суду Дніпропетровської області  Анастасія Євгенівна Соловйова  провела «Урок справедливості» для учнів четвертого класу комунального закладу освіти «Спеціалізована багатопрофільна школа №23 з поглибленим вивченням англійської мови» Дніпровської міської ради.  

На початку уроку Анастасія Євгенівна розповіла учням про основні функції суду, роботу судді та продемонструвала мантію та нагрудний знак судді. 

Також Анастасія Євгенівна запитала у малечі про те, чому люди сперечаються, хто вирішує спори між дітьми, між дорослими, між дітьми і дорослими, хто з дітей вважає себе справедливим? У відповідь суддя отримала досить дорослі думки маленьких людей. 

До уваги учнів був представлений мультфільм про суперечку між Конем та Хом’яком, яку вирішував суддя Черепаха. 

Спір виник через загублену Конем підкову, яку знайшов Хом’як і застосував її в облаштуванні свого житла. З позовом до суду звернувся Кінь з намірами щодо повернення підкови. 

Переглянувши частину мультфільму, в якій розкрито суть спору, діти розділилися на групи, одна з яких підтримала Коня, інша – Хом’яка. 

«Підкову необхідно повернути Коню, оскільки Хом’як не повідомляв про те, що її знайшов, а тому вчинив крадіжку», «Необхідно повернути підкову Коню, так як він намагався її віднайти», «Підкова – це подарунок батьків, який є найціннішою річчю, а тому підлягає поверненню Коню», – вигукували прихильники позиції Коня. 

«Хом’як знайшов підкову в лісі і намагався з’ясувати, чия вона, а тому це його власність. До того ж Кінь недбало поставився до своєї речі, не намагався її знайти, а звернувся до коваля за новою підковою», «Підкова служить брамою домівки Хом’яка і вилучення підкови зруйнує її», – відповідали ті, хто підтримав у спорі Хом’яка. 

Після перегляду кінцівки мультику школярі дізналися, що спір вирішено на користь Хом’яка саме з тих підстав, на які посилались діти – прихильники Хом’яка.  Таке рішення судді Черепахи малеча зі сторони Хом’яка зустріла бурхливими оплесками. 

Однак, Анастасія Євгенівна пояснила, що після вирішення спору між всіма жителями лісу наступив мир, що свідчить про справедливе вирішення суперечки судом. Суддя зазначила, що такий результат розгляду судових справ є основною задачею судових установ. 

Загалом учні проявили неабияку активність і кмітливість у вирішенні справи, а також твердість характеру у підтриманні своєї позиції. 

Сповнені позитивних вражень та емоцій учасники уроку подякували один одному за цікаво проведений час, а діти за участь у заході отримали диплом та наліпки «Клубу Справедливців». 

Довідково: всеукраїнська акція для школярів «Урок справедливості» проводиться на постійній основі Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України. Мультфільм знятий в рамках грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».