flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Дніпропетровської області стягнуто 10 098 511,40 грн. збитків, завданих безоплатним користуванням земельною ділянкою

19 березня 2019, 16:54

До Господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах Дніпровської міської ради звернувся керівник Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 Дніпропетровської області.

У позові заявлено вимогу про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю (далі – товариство, відповідач) 10 098 511,40 грн. збитків, завданих безоплатним користуванням земельною ділянкою (справа №904/3341/18).

Під час розгляду справи господарський суд установив такі обставини.

У серпні 2017 року робочою групою з питань самоврядного контролю за додержанням вимог земельного законодавства України щодо раціонального використання та охорони земель на території м. Дніпра департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки за адресою_1.

Перевірку проведено відповідно до норм ст. 189 Земельного кодексу України та ст. 20 Закону України «Про охорону земель», згідно з якими самоврядний контроль за використанням та охороною земель здійснюють сільські, селищні, міські, районні та обласні ради.

За наслідками обстеження земельної ділянки встановлено, що на ній розташований об’єкт нерухомого майна, що належить відповідачу на праві власності.

За результатами розгляду відповідного клопотання товариства Дніпровською міською радою у 2016 році прийнято рішення про надання товариству дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по фактичному розміщенню об’єктів нерухомого майна за адресою_1.

Між тим, проект землеустрою товариством не розроблено, як і не вирішено питання щодо оформлення документів, які посвідчують право власності або право користування земельною ділянкою.

Комісією з питань визначення розміру збитків, заподіяних Дніпровській міській раді, власникам землі та землекористувачам при використанні земельних ділянок визначено збитки у розмірі 16 024 359,40 грн., які завдані міській раді відповідачем безоплатним користуванням земельною ділянкою.

При подачі позову прокурором враховано встановлені законом строки позовної давності, а тому до стягнення заявлено збитки у розмірі 10 098 511,40 грн.

Доказів відшкодування збитків відповідач до суду не надав.

З огляду на викладене, Господарський суд Дніпропетровської області 25.10.2018  ухвалив рішення, яким позовні вимоги задовольнив у повному обсязі та стягнув з товариства на користь Дніпровської міської ради 10 098 511,40 грн. збитків, завданих безоплатним користуванням земельною ділянкою.

Станом на 15.03.2019 рішення набрало законної сили.

 

Фото з відкритих джерел мережі Інтернет