flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Господарського суду Дніпропетровської області долучилися до участі у заході з обговорення питань комунікації

20 лютого 2019, 11:06

  18-19 лютого 2019 року у м. Дніпрі проведено навчання суддів і працівників апаратів судів з питань комунікації з особами з психічними та інтелектуальними порушеннями. 

Навчання організовано правозахисною організацією «Права людини» у партнерстві з Національною школою суддів України в рамках проекту «Розробка та апробація навчального курсу для суддів та працівників апарату суду щодо особливостей спілкування з особами з інтелектуальними та психічними порушеннями», який здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя».

До викладання цього курсу були запрошені Раїса Кравченко – виконавчий директор ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень», Віталій Дроботун – директор правозахисної організації «Права людини», Світлана Олєйнікова – голова правління громадської організації «Міжнародна агенція змін». 

До участі у заході долучилися представники від Господарського суду Дніпропетровської області – суддя Юлія Фещенко, керівник апарату суду Олександр Гануляк, начальник відділу забезпечення роботи керівництва суду та зв’язків зі ЗМІ Дарина Муліна. 

Під час навчання говорили про: теорію інвалідності та моделі інвалідності; права людей з інтелектуальними та психо-соціальними порушеннями в стандартах Організації Об’єднаних Націй та Ради Європи; комунікацію з особами з психічними порушеннями та з особами з інтелектуальними порушеннями.

Також, обговорили ситуацію в Україні на прикладі аналітичного дослідження «Моніторинговий звіт: аналіз судової практики розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною».

Крім цього, тренери надали поради щодо побудови комунікації з особами з психічними порушеннями за допомогою спрощеної мови.

 

За матеріалами

Національної школи

суддів України