flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Дніпропетровської області повернуто до державної власності земельну ділянку вартістю понад 23 млн грн.

30 листопада 2018, 16:11

До Господарського суду Дніпропетровської області звернулась прокуратура Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення з останнього заборгованості з орендної плати у розмірі 7 669 790,34 грн., розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки (справа №904/294/18).

Розглядаючи справу суд установив, що у 2008 році строком на 10 років між Дніпропетровською міською радою, правонаступником якої є Дніпровська міська рада (орендодавець), і товариством з обмеженою відповідальністю (орендар) був укладений договір оренди землі.

Наведеним вище договором оренди передбачено, що орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 6,3979 га.

За останньою нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки остання оцінена у  23 212 510,40 грн.

Згідно з договором оренди землі товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язалось своєчасно вносити орендну плату за користування земельною ділянкою.

Між тим, орендар неналежним чином виконував зобов’язання з оплати орендної плати, внаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 7 669 790,34 грн., яка підтверджена матеріалами справи і не спростована відповідачем.

Суд також установив, що систематичне порушення відповідачем зобов’язань з оплати орендної плати є істотним порушенням умов договору оренди землі, що є підставою для розірвання цього договору.

У зв’язку з наявністю підстав для розірвання договору суд вважає, що підлягають задоволенню і позовні вимоги про зобов’язання відповідача повернути земельну ділянку за актом приймання-передачі.

З огляду на встановлені обставини, Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення у справі №904/294/18, яким:

- позовні вимоги задовольнив;

- стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Дніпровської міської ради суму заборгованості з орендної плати в розмірі 7 669 790,34 грн.;

- розірвав договір оренди земельної ділянки, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю і Дніпровською міською радою;

- зобов’язав товариство з обмеженою відповідальністю повернути земельну ділянку Дніпровській міській раді. 

Станом на 28 листопада 2018 року зазначене вище рішення суду набрало законної сили.