flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний взяв участь у заходах Національної школи суддів України

22 листопада 2018, 17:39

20 листопада 2018 року Національна школа суддів України провела засідання фокус-групи суддів-тренерів цивільної спеціалізації щодо юридичної аргументації рішень із застосуванням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

Захід організовано Національною школою суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні у межах проекту «Удосконалення суддівської освіти і навчання».

Засідання відбулося за участю керівництва Національної школи суддів України, суддів-тренерів з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, які пройшли підготовку в Національній школі суддів України та є активними викладачами з цієї тематики в регіональних відділеннях.

 

Суддею-тренером з наведеної тематики є і суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, який взяв участь у засіданні.

 

Під час засідання фокус-групи судді-тренери обговорили кращі рішення Верховного Суду із застосуванням практики Європейського суду з прав людини та висловили свої очікування від Верховного Суду в аспекті застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; обмінялися думками щодо питань доцільності та необхідності застосування практики Європейського суду з прав людини при розгляді справ; поділилися досвідом проведення тренінгів для суддів з тематики Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, розроблених Національною школою суддів України.

 

У ході заходу було зазначено про те, що на 2019 рік заплановано розроблення навчального курсу для суддів Верховного Суду з питань юридичної аргументації щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, а тому узагальненні очікування, коментарі та пропозиції суддів першої та апеляційної інстанцій будуть корисними та важливими при визначенні наповнення цього навчального курсу. 

 

21 листопада 2018 року в Національній школі суддів України відбулося засідання групи розробників дистанційного навчального курсу для суддів місцевих загальних судів «Комунікації в судовій діяльності».

Участь у обговоренні тематики, змісту лекцій,  практичних завдань узяли розробники: Володимир Гевко – суддя-спікер Господарського суду Тернопільської області;  Василь Ільков – суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, доцент; Олександр Сасевич – суддя Львівського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук; Олена Панченко – суддя Авдіївського міського суду Донецької області; Людмила Чернявська – координатор з питань ґендерної рівності та судового адміністрування українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи.

Активну участь у розробці зазначеного курсу приймає і суддя-спікер Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний.

Під час заходу презентовано матеріали курсу з актуального кола проблематики комунікацій у судовій владі, взаємодії судів із засобами масової інформації,  громадськістю, налагодження внутрішньої і зовнішньої комунікації, ролі і сфери відповідальності прес-служби суду та судді-спікера, трансляції судових  засідань,  кризових ситуацій у  суді, організації спілкування в умовах конфлікту, визначення справ, що можуть становити суспільний інтерес, з ґендерних аспектів комунікації  та ін.

Обговорення матеріалів зазначеного курсу відбувалося під керівництвом начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України, кандидата юридичних наук Оксани Шамрай.

 

За матеріалами

Національної школи

суддів України