flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області, член Ради суддів України Іван Колісник взяв участь у позачерговому засіданні

14 серпня 2018, 12:26

  13 серпня 2018 року Радою суддів України було скликано позачергове засідання.

  Суддя Господарського суду Дніпропетровської області, член Ради суддів України Іван Колісник взяв участь у засіданні в режимі відеоконференцзв’язку.

  Відкриваючи засідання Голова Ради суддів України Олег Ткачук повідомив, що позачергове засідання органу суддівського самоврядування скликано у зв’язку з численними зверненнями суддів і адвокатів щодо наявності ознак посягання на незалежність судової гілки влади. 

  Олег Ткачук підкреслив, що Рада суддів України, як представницький орган кожного судді має висловитись і вочевидь вжити заходів для того, щоб ті органи, які відповідно до Конституції входять до системи правосуддя, а це і органи прокуратури і адвокатури, з повагою ставились до суддівської діяльності.

  На засіданні було наголошено на тому, що випадки, коли після ухвалення судового рішення відкривається розслідування по статті 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), а незгодна сторона починає говорити про притягнення судді до кримінальної відповідальності – є непоодинокими.

  Водночас зауважено, що відповідно до міжнародних нормативних актів, рекомендаційних актів Ради Європи, Консультативної Ради європейських суддів і національного українського законодавства будь-яка критика судового рішення та незгода з ним висловлюються шляхом подачі апеляційної або касаційної скарги.

  За результатами проведеного засідання Радою суддів України було ухвалено рішення, в якому наголошується на неприпустимості дій, що містять ознаки втручання в діяльність судових органів та публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади, управління та правоохоронних органів щодо необхідності притягнення суддів до кримінальної відповідальності за ухвалення рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційною (касаційною) інстанціями, а діям судді - Вищою радою правосуддя. 

  Також Рада суддів України звернулась до зборів суддів усіх судів України із пропозицією у межах наданих законом повноважень провести вивчення і обговорення питання про дотримання учасниками кримінальних процесів вимог статті 129 Конституції України щодо рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом; підтримання публічного обвинувачення в суді прокурором. Відповідні узагальнення і висновки з цього приводу запропоновано направити Раді суддів України до 14 вересня 2018 року.  

 

 

За матеріалами прес-служби Ради суддів України