flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд заходів, в яких взяв участь суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний

18 липня 2018, 17:51

  Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний взяв участь у тренінгу для тренерів на тему: «Сучасні методики навчання дорослих», який відбувся 10-13 липня 2018 року у м. Києві.

Захід відбувся у рамках співпраці Національної школи суддів України, Верховного Суду та Проекту ЄС Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Навчання проведено за участю суддів-викладачів Національної школи суддів України і суддів Верховного Суду, які відзначили важливість поглиблення підходів до викладання та освоєння методик з урахуванням проведення тренінгів для дорослої аудиторії. 

Своїм досвідом із суддями-тренерами поділилися експерти Проекту Twinning: Інга Павула, фахівець з проведення тренінгів для тренерів, національний та міжнародний консультант у методологічній сфері для місцевих органів управління, Міністерства освіти, Центру підготовки суддів Латвійської Республіки; Рейніс Упеніекс, експерт з проведення тренінгів для тренерів Національного центру освіти Латвійської Республіки.

Програмою тренінгу було передбачено розгляд питань щодо емоційної складової роботи тренера і виконання практичних вправ.

Цей тренінг був другим у низці тренінгів для суддів-тренерів. Перший блок, який пройшов у червні, був присвячений загальним підходам у навчанні дорослих з використанням інтерактивних методів. Ще два блоки тренінгу для тренерів буде проведено до жовтня 2018 року.

  16 липня 2018 року суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний взяв участь у семінарі, присвяченому актуальним питанням стажування в судах з вивченням досвіду Німеччини.

Семінар організовано в рамках співпраці з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва.

Тренінг відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який наголосив, що теми стажування і наставництва є особливо актуальними з огляду на те, що вже незабаром Національна школа суддів України розпочне спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді, які не мають значного досвіду в судах. Практична складова спеціальної підготовки (стажування) закладе підґрунтя для подальшого ефективного відправлення правосуддя новими суддями. Цьому елементу у програмі спеціальної підготовки присвячена майже половина строку, відведеного на підготовку. При цьому, роль наставників є визначальною в ході проходження кандидатами на посаду судді стажувань у судах. 

Експерт Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, суддя Вищого суду в землі Північний Рейн – Вестфалія Мартін Кессен, який також є суддею-керівником стажування, обговорив з українськими колегами функціонування в Німеччині інституту так званих «референдарів» - практикантів в судах, зокрема, майбутніх суддів. 

Крім того, учасники семінару обговорили: вітчизняне нормативно-правове регулювання порядку стажування; питання психологічних особливостей взаємовідносин стажиста і наставника; порядок і форми підготовки суддів-керівників і заходів з підвищення їхньої кваліфікації.

 

За матеріалами Національної школи суддів України