flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області розірвав договір виконання робіт з реконструкції державного майна

14 березня 2018, 11:35

Військова прокуратура Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про розірвання договору виконання робіт з реконструкції Універсально-видовищного спортивного палацу «Метеор» і зобов’язання повернути палац балансоутримувачу (справа №904/10027/17).

Позов пред’явлено в інтересах держави в особі Державного космічного агентства України (позивач-1) і державного підприємства «Особа_1» (позивач_2) до державного підприємства «Особа_2» (відповідач).

Справу розглянуто господарським судом за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Державного агентства інфраструктурних проектів України.

Під час розгляду справи господарським судом встановлені такі обставини.

Відповідно до статуту державного підприємства «Особа_1» останнє засноване на державній власності і належить до сфери управління Державного космічного агентства України. Майно підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві господарського відання.

Засновником (учасником) державного підприємства «Особа_2» є Національне агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів.

У липні 2013 року між зазначеними вище державними підприємствами укладено договір, за умовами якого відповідач забезпечує виконання робіт і здійснює оплату за їх виконання, а позивач_2 надає дозвіл на доступ до об’єкту – будівлі Універсально-видовищного спортивного палацу «Метеор», погоджує проектно-технічну документацію і бере участь у роботі комісій з прийому результатів виконаних робіт.

Згідно з відомостями про окреме нерухоме державне майно, наданих Фондом державного майна України, балансоутримувачем Універсально-видовищного спортивного палацу «Метеор» є державне підприємство «Особа_1» (позивач_2).

Відповідно до акту передачі об’єкту на реконструкцію позивач_2 передав для здійснення реконструкції, а відповідач прийняв на реконструкцію Універсально-видовищний спортивний палац «Метеор».

За умовами договору роботи з реконструкції необхідно було виконати до 31 грудня 2014 року.

Водночас, матеріалами справи встановлено, що відповідач умови договору з реконструкції не виконав. Будівля палацу, яка належить до об’єктів нерухомого державного майна, потребує термінового ремонту, а в разі її руйнування держава зазнає істотних збитків.

З огляду на викладене, а також, у зв’язку з тим, що матеріалами справи доведено наявність істотного порушення договору відповідачем, Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення від 01.02.2018 у справі №904/10027/17, яким:

- задовольнив позовні вимоги в повному обсязі;

- договір оренди – розірвав;

- зобов’язав державне підприємство «Особа_2» повернути Універсально-видовищний спортивний палац «Метеор» балансоутримувачу – державному підприємству «Особа_1».

Станом на 14.03.2018 зазначене рішення господарського суду в апеляційному порядку не оскаржувалось і відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України набрало законної сили.