flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув територіальній громаді м. Дніпра земельну ділянку вартістю понад 28 млн. грн.

19 жовтня 2017, 15:28

Перший заступник прокурора Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору та повернення земельної ділянки (справа №904/7053/17).

 

Позов заявлено прокурором в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради.

 

Справу розглянуто судом за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпра Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області.

 

Судом з’ясовано, що в 2009 році між Дніпропетровською міською радою (орендодавець) і товариством з обмеженою відповідальністю (орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки зі строком дії – 10 років.

 

За умовами договору в оренду передана земельна ділянка загальною площею 10,8223 га.

 

Вартість земельної ділянки складає 28 136 97,00 грн.

 

Уклавши договір, товариство з обмеженою відповідальністю взяло на себе зобов’язання сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою.

 

Між тим, відповідач порушив прийняті на себе зобов’язання, внаслідок чого утворилась заборгованість по сплаті орендних платежів у розмірі понад 2 млн. грн.

 

Факт неналежного виконання відповідачем зобов’язань зі сплати орендної плати встановлено постановою адміністративного суду у відповідній адміністративній справі.

 

Згідно зі ст. 35 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

 

Наведені вище обставини стали підставою для прийняття 31.08.2017 Господарським судом Дніпропетровської області рішення у справі №904/7053/17, яким задоволені позовні вимоги; розірвано договір оренди земельної ділянки; зобов’язано товариство з обмеженою відповідальністю повернути земельну ділянку Дніпровській міській раді за актом приймання-передачі.   

 

Зазначене рішення господарського суду в апеляційному й касаційному порядках не оскаржувалось і набрало законної сили у відповідності з нормами Господарського процесуального кодексу України.