flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники органів судової влади та засобів масової інформації зібралися для пошуку спільних цінностей в питаннях комунікації

12 червня 2017, 18:10

          22 травня 2017 року в м. Києві відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди і вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього». 

Захід організовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадської організації «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України. 

         Мета заходу – запровадити щорічний загальнонаціональний форум для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та засобів масової інформації, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створити постійно діючий комітет взаємодії судів та засобів масової інформації для оперативного реагування на виклики комунікації.

 

    До роботи форуму долучилися українські та іноземні представники судової влади, журналісти, медіа експерти, які поділилися своїми поглядами на ефективну взаємодію судів та засобів масової інформації.

 Крім цього, у регіонах країни представники судової гілки влади мали можливість спостерігати за перебігом конференції за допомогою засобів відеоконференцзв’язку.

 Зокрема, у м. Дніпро організацію трансляції форуму забезпечило Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області.

Приміщення Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, в якому відбулась трансляція, зібрало представників судової влади зі всієї Дніпропетровської області. 

       Від Господарського суду Дніпропетровської області участь у заході взяли голова суду Володимир Татарчук, суддя-спікер Олександр Крижний та працівники відділу забезпечення роботи керівництва суду та зв’язків із засобами масової інформації. 

       Під час першої сесії учасники обговорили проблемні питання взаємодії засобів масової інформації та органів судової влади: питання відкритості судової системи, роль судді-спікера, який повинен не коментувати судове рішення, а перекладати його з юридичної мови на загальнодоступну; роль журналіста в демократичному суспільстві, яка полягає в обов’язку донесення суспільно важливої інформації; шляхи доступу до публічної інформації; питання законодавчих і практичних проблем відео зйомки в судах та ін. 

Вітчизняний та зарубіжний досвід налагодження комунікації між судами і засобами масової інформації обговорено під час другої сесії форуму. 

       Учасники заходу проаналізували досвід іноземних країн у сфері комунікації судів та засобів масової інформації; обмінялися думками щодо: ролі прес-секретаря суду та судді-спікера у налагодженні комунікації із засобами масової інформації; забезпечення розвитку інформаційних зв’язків між судами, їх відвідувачами та державними установами; здійснення заходів моніторингу засобів масової інформації та організації проведення інтерв’ю тощо. 

       В рамках третьої сесії представники судової влади та медіа сфери проаналізували рішення Європейського суду з прав людини щодо дотримання принципів свободи слова та авторитету суду; обговорили етичні стандарти діяльності журналістів та етичні стандарти діяльності суддів, а також психологічні аспекти взаємодії судів та засобів масової інформації і т. ін. 

       Крім цього, учасники заходу дізналися про функціонування незалежної медійної ради (моніторинговий та консультативний орган, який створено з метою утвердження високих професійних стандартів журналістики та об’єктивного розгляду спірних питань та ситуацій, які виникають у інформаційному просторі України). 

       За результатами першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» учасники заходу затвердили резолюцію «Правова держава – спільна справа та відповідальність», з текстом якої можна ознайомитись за посиланням

http://zib.com.ua/ua/128836-nezalezhni_sudi_ta_vilni_zmi_rezolyuciya_forumu.html

 

     Для вироблення спільних правил взаємодії судової влади України із засобами масової інформації було створено робочу групу із представників засобів масової інформації та органів судової влади.