flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув у власність територіальної громади міста відому будівлю «Парус»

23 лютого 2022, 17:42

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області у справі №904/7189/20 за позовом Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради до приватного підприємства (далі - відповідач) незавершену будівлю нашого міста «Парус» було повернуто у власність територіальної громади міста.

Позовними вимогами було розірвання договору купівлі-продажу (далі - договір) об’єкту незавершеного будівництва готельного комплексу «Парус», загальною площею 40808,9 кв.м., за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Набережна В.І.Леніна, 5,  укладеного у 2005 році між комітетом комунальної власності Дніпропетровської міської ради та відповідачем через невиконання істотних умов договору.

Однією з головних умов договору  було зобов’язання закінчити будівництво об’єкта за початковим призначенням або зі зміною профілю не пізніше 5 років з моменту укладення договору. Після спливу строку виконання договору, його було пролонговано на 10 років. У 2013 році сторони узгодили остаточну дату закінчення будівництва об’єкта - 16 серпня 2020 року.

Крім того, покупець мав забезпечити вимоги екологічної безпеки, техніки безпеки, охорони навколишнього середовища під час будівництва та подальшого введення в експлуатацію.  

Департамент по роботі з активами Дніпровської міської ради наділений повноваженнями щодо здійснення контролю за виконанням умов договору. Договором передбачено, що у разі невиконання зазначених істотних умов, договір підлягає  розірванню в установленому законодавством порядку. В свою чергу, розірвання договору є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки, на якій розташовано об’єкт.

Станом на 2021 рік соціально-економічна ціль договору досягнута відповідачем не була. Більше того, з часу передачі незавершеного будівництва пройшло більше 15 років, за цей час воно зазнавало негативного природного впливу, що невідворотно зменшувало міцність і придатність будівлі для використання як основи для закінчення об’єкту. 

 Господарський суд Дніпропетровської області як суд першої інстанції виніс рішення, в якому задовольнив вимоги позивача повністю, прийнявши рішення розірвати у судовому порядку договір купівлі-продажу між сторонами.

За результатами перегляду справи в апеляційній і касаційній інстанції рішення залишено в силі.