flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув до державного бюджету штраф і пеню у розмірі понад 1 млн грн

23 жовтня 2020, 12:35

Господарський суд Дніпропетровської області розглянув справу №904/153/20 за позовом Київського обласного територіального відділення антимонопольного комітету України до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення штрафу і пені у загальному розмірі 1 360 000,00 грн і встановив такі обставини.

У квітні 2019 року адміністративна колегія Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийняла рішення, яким визнала, що товариство з обмеженою відповідальністю вчинило порушення, передбачені п. 1 ст. 50 і п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції»1).

За вчинені порушення законодавства про захист економічної конкуренції цим рішенням на товариство з обмеженою відповідальністю накладено штрафи на загальну суму 680 000,00 грн.

Про прийняте рішення антимонопольний комітет повідомив товариство з обмеженою відповідальністю у порядку ч. 1 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції»2) через оприлюднення цієї інформації в газеті «Урядовий кур’єр». 

Господарський суд урахував положення ч. 3 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції»3) і встановив, що строк сплати штрафу відповідачем є таким, що настав. 

Відповідач не оскаржив рішення антимонопольного комітету і не сплатив суму штрафу (відповідних доказів до матеріалів справи не надано), тому суд зробив висновок про те, що штраф у розмірі 680 000,00 грн підлягає стягненню з відповідача. 

На підставі ч. 5 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції»4) позивач нарахував і заявив до стягнення з відповідача пеню у розмірі 680 000,00 грн. 

Перевіривши розрахунок пені, господарський суд установив, що пеня у розмірі 680 000,00 грн підлягає стягненню з відповідача. 

З огляду на встановлені обставини справи №904/153/20, Господарський суд Дніпропетровської області 22.09.2020 ухвалив рішення, яким позовні вимоги задовольнив у повному обсязі і стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю в дохід загального фонду Державного бюджету України штраф у розмірі 680 000,00 грн і пеню у розмірі 680 000,00 грн. 

Сторони справи не скористались правом на оскарження зазначеного судового рішення, у зв’язку з чим, воно набрало законної сили, а на його виконання були видані виконавчі документи. 

 

Довідково:

 

1) Згідно з п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», порушенням законодавства про захист економічної конкуренції є антиконкурентні узгоджені дії, а відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 цього закону, антиконкурентними узгодженими діями, зокрема, визнаються узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів. 

2) За приписами ч. 1 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», рішення (витяг з нього за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення Антимонопольного комітету України інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень надається для виконання шляхом надсилання або вручення під розписку чи доведення до відома в інший спосіб.

У разі, якщо вручити рішення, розпорядження, немає можливості, зокрема внаслідок:

- відсутності фізичної особи за останнім відомим місцем проживання (місцем реєстрації); 

- відсутності посадових осіб чи уповноважених представників суб'єкта господарювання, органу адміністративно-господарського управління та контролю за відповідною юридичною адресою, -

рішення, розпорядження органів Антимонопольного комітету України вважається таким, що вручене відповідачу, через десять днів з дня оприлюднення інформації про прийняте рішення, розпорядження в офіційному друкованому органі (газета Верховної Ради України "Голос України", газета Кабінету Міністрів України "Урядовий кур'єр", "Офіційний вісник України", друковані видання відповідної обласної ради за останнім відомим місцем проживання чи місцем реєстрації, юридичної адреси відповідача).

3) Відповідно до ч. 3 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу. 

4) За кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України (ч. 5 ст. 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції»).