flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув до державного бюджету 544 тис. грн штрафу і пені

05 квітня 2021, 15:07

До Господарського суду Дніпропетровської області звернулося Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (позивач) з позовними вимогами до приватного підприємства про стягнення 544 000,00 грн штрафу і пені (справа №904/5285/20). 

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у березні 2020 року ним прийнято рішення «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення  штрафу». 

Цим рішенням визнано, що приватне підприємство вчинило порушення, передбачене Законом України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, які стосуються спотворення результатів торгів, шляхом погодження своєї поведінки під час підготовки пропозицій конкурсних торгів та участі у відкритих торгах через вебпортал «Prozorro». 

За виявлені порушення на відповідача був накладений штраф у розмірі 272 000,00 грн. 

Згідно з ч.3 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу. 

А згідно з ч.1 ст. 60 Закону України «Про захист економічної конкуренції», заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. 

До матеріалів справи позивачем надано підтвердження про направлення рішення приватному підприємству і його отримання останнім. 

Однак, доказів про оплату відповідачем штрафу у сумі 272 000,00 грн і оскарження рішення органу антимонопольного комітету до справи не надано.  

Відповідно до ч.5 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України. 

З огляду на зазначену норму закону, а також несплату штрафу відповідачем, позивач нарахував і заявив до стягнення пеню у розмірі 272 000,00 грн. 

У свою чергу, відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався і не забезпечив явку представника у судові засідання. 

Дослідивши матеріали справи №904/5285/20, Господарський суд Дніпропетровської області визнав обґрунтованими заявлені у ній позовні вимоги, тому рішенням від 12.01.2021 задовольнив позов у повному обсязі і стягнув з приватного підприємства в дохід загального фонду Державного бюджету України  272 000,00 грн штрафу і 272 000,00 грн пені.  

Рішення Господарського суду Дніпропетровської області у справі №904/5285/20 оскаржено не було, а на його виконання видані накази про примусове виконання. 

Фото з відкритих джерел мережі Інтернет