flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув до державного бюджету штраф і пеню у сумі більше 5 млн грн

22 лютого 2021, 14:51

До Господарського суду Дніпропетровської області звернувся Антимонопольний комітет України (позивач) з позовними вимогами до науково-виробничої фірми (відповідач, фірма) про стягнення штрафних санкцій у сумі 5 735 468,00 грн (справа №904/4353/20).

В обґрунтування позовних вимог Антимонопольний комітет України зазначив, що у квітні 2019 року ним прийнято рішення «Про порушення законодавства про захист  економічної конкуренції та накладення  штрафу».

Цим рішенням визнано, що науково-виробнича фірма вчинила порушення, передбачене Законом України «Про захист економічної конкуренції», у виді антиконкурентних узгоджених  дій,  які стосуються спотворення  результатів торгів, проведених Міністерством оборони України на закупівлю послуг із забезпечення харчування за контрактом у Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській і Запорізькій областях за допомогою системи електронних закупівель «Prozorro». 

За виявлені порушення на відповідача був накладений штраф у сумі 2 867 734,00 грн.

У наведеному рішенні Антимонопольний комітет України зазначив, що штраф підлягає сплаті відповідачем у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу (ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції»). Також відповідачу роз’яснено про можливість оскарження рішення до господарського суду у двомісячний строк з дня його одержання (ст.60 Закону України «Про захист економічної конкуренції»). 

До матеріалів справи позивачем надані підтвердження про направлення рішення науково-виробничій фірмі і його отримання останньою. 

Водночас науково-виробнича фірма звернулась до Господарського суду м. Києва з позовом про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету України. Господарським судом було ухвалено рішення про відмову у задоволенні позовних вимог науково-виробничої фірми (рішення залишено без змін судами апеляційної і касаційної інстанцій). 

Доказів оплати відповідачем штрафу у сумі 2 867 734,00 грн до справи не надано.  

Відповідно до ч.5 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України. 

З огляду на зазначену норму закону, а також несплату штрафу відповідачем, позивач нарахував і заявив до стягнення пеню у розмірі 2 867 734,00 грн.

У свою чергу, відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався і не забезпечив явку представника у судове засідання.

Дослідивши матеріали справи №904/4353/20, Господарський суд Дніпропетровської області визнав обґрунтованими заявлені у ній позовні вимоги, тому рішенням від 17.11.2020 задовольнив позов у повному обсязі і стягнув з науково-виробничої фірми в дохід загального фонду Державного бюджету України  2 867 734,00 грн штрафу і 2 867 734,00 грн пені. 

Рішення Господарського суду Дніпропетровської області у справі №904/4353/20 оскаржено не було, а на його виконання видані накази.

 

Фото з відкритих джерел мережі Інтернет