flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про результати роботи господарського суду Дніпропетровської області за 2015 рік

 

Згідно статистичних показників роботи господарського суду Дніпропетровської області за 2015 рік: 

1) до суду надійшло 16 415 позовних заяв та додаткових матеріалів,  з  яких: 

        2) закінчено провадження по 11 912 справам, з них по категоріям: 

          - спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними – 434;

- майнові спори, що виникають при  виконанні господарських договорів та з інших підстав – 7384;

- справи щодо банкрутства  – 3094;

- спори, що виникають із земельних відносин – 256;

- спори, що виникають з інших недоговірних  відносин – 662;

- спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 67;

- спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 15.

 

       Протягом звітного року господарським судом Дніпропетровської області з прийняттям рішення  розглянуто 7088 справ (ст. 82 ГПК України); припинено провадженням 1126 справ (ст. 80 ГПК України); залишено без розгляду 366 позовних заяв (ст. 81 ГПК України). 

 

         Загальна сума судового збору, присуджена до стягнення та сплачена заявниками до державного бюджету у звітному періоді, становить понад 73 млн. грн. 

Крім цього, з метою формування у суспільстві позитивного іміджу судової влади, зміцнення громадської довіри до судів та суддів, підвищення доступності правосуддя, господарським судом Дніпропетровської області здійснюються заходи, спрямовані на зростання довіри до судової системи.  

          Так, протягом 2015 року на веб-сайті суду здійснювалось постійне інформування громадськості про діяльність суду, прийняті судом рішення, які мають значний суспільний інтерес та вступили в законну силу, оновлювались інформаційні розділи в разі надходження змін. 

           Задля налагодження діалогу з громадськістю суд розпочав ведення своєї сторінки в соціальній мережі Facebook. 

Протягом звітного періоду судді та працівники апарату господарського суду Дніпропетровської області прийняли участь в роботі круглих столів, семінарів та нарад на теми, які стосувалися:

- застосування господарськими судами законодавства при вирішенні спорів, пов’язаних з орендою землі державної та комунальної власності (в режимі відеоконференцзв’язку);

 - проблемних питань, які виникають у провадженнях у справах про банкрутство;

 - відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: шляхи підвищення ефективності чинної системи;

 - обговорення питань стану погашення заборгованості підприємств перед Пенсійним фондом та проблемних питань, що виникають в ході процедур банкрутства;

 

 - питань тривалого перебування підприємств в процедурі банкрутства та погашення кредиторських вимог, в тому числі, погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємств-банкрутів;

 

 - обговорення проблем реалізації антикорупційного законодавства України;

 

-  обговорення проблемних питань, що виникають при застосуванні банківського та корпоративного законодавства;

- зв’язків з громадськістю в судах;

- особливостей ведення залізницями претензійно-позовної роботи з питань, що пов’язані з перевезенням вантажів залізничним транспортом;

- практичних аспектів банкрутства. 

           18 червня та 14 грудня 2015 року у суді  проведено дні відкритих дверей, в ході яких відвідувачі мали можливість отримати змістовні відповіді на запитання щодо організації діяльності суду та відвідати судові засідання з розгляду господарських справ. 

З 24 по 26 червня та з 16 по 18 грудня 2015 року проведено добровільне анонімне анкетне опитування відвідувачів суду та учасників судових процесів (їх представників), які оцінювали роботу суду за п’ятибальною шкалою. Підсумки дослідження використовуються для вжиття заходів щодо усунення недоліків у роботі суду. 

Протягом 2015 року були опубліковані:

- у «Віснику господарського судочинства» - стаття судді господарського суду Дніпропетровської області Крижного О.М. на тему: «Актуальні питання підвідомчості спорів стосовно об’єктів права інтелектуальної власності»;

- у регіональному виданні «Вісті Придніпров’я» - стаття «Гарант законності в господарських правовідносинах» та стаття щодо проведеного господарським судом Дніпропетровської області круглого столу з обговорення проблемних питань, що виникають при застосуванні корпоративного законодавства.  

В газеті «Правник» щомісячно оприлюднюються рішення суду, що набрали законної сили та мають значний суспільний інтерес. 

На виконання рішення Ради суддів України № 14 від 12.03.2015 року щодо схвалення рекомендацій міжнародної конференції «Зміцнення довіри до судової влади через покращення взаємної комунікації» у господарському суді Дніпропетровської області обрано суддю-спікера, яким став суддя Крижний О.М.