flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерактивне навчання прес-секретарів

09 жовтня 2017, 12:13

 

В період з 02 по 06 жовтня 2017 року в Дніпропетровському регіональному відділенні Національної школи суддів України відбулося навчання спеціалістів із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес-секретарів) місцевих та апеляційних судів.

Підготовку пройшли речники місцевих та апеляційних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Участь у заході взяла і прес-секретар Господарського суду Дніпропетровської області Кучугурна Наталія.

Програма підготовки була насиченою та змістовною із застосуванням новітніх методів навчання.

Так, у перший день заходу слухачів було поділено на три групи, кожна з яких отримала практичне завдання з підготовки доповіді за результатами заходів, які проводить Національна школа суддів України.

На команду Кучугурної Наталії було покладено обов’язок з підготовки доповіді за підсумками навчання прес-секретарів. 

Крім цього, учасники приймали участь у письмовому тестуванні за пройденим матеріалом, інтерактивному опитуванні за допомогою клікерів і брали інтерв’ю у своїх колег.

Під час навчання прес-секретарі судів спілкувалися з досвідченими колегами та науковцями.

Зокрема, велику зацікавленість слухачів викликали лекції з українського ділового мовлення і правового письма, яку презентувала кандидат філологічних наук, доцент Неонілла Баракатова.

Доцент кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат наук із соціальних комунікацій, помічник ректора зі зв’язків з громадськістю Алла Бахметьєва  розповіла слухачам про методику проведення моніторингу ало мобі простору, вибір комунікаційних засобів під час розміщення інформації, а також зупинилася на правилах підготовки та написання прес-релізу, прес-анонсу, буклетів, брошур, матеріалів для прес-конференцій, брифінгів та інших публікацій для внутрішнього і зовнішнього розповсюдження.

Оскільки на даний час дотримання державними службовцями антикорупційного законодавства викликає підвищений суспільний інтерес, прес-секретарі закріпили знання із зазначеної тематики за допомогою курсу, проведеного суддею у відставці Галиною Маймур.

Особливу увагу працівників судів звернуто на правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені у його рішеннях, які набули статусу остаточних. Доповідачем із зазначеної тематики виступив суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Василь Ільков.

Також, програма підготовки включала такі необхідні в роботі прес-секретаря теми, як:

- проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві (викладач – заступник керівника апарату Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Оксана Бабай);

- дотримання норм професійної етики та правил застосування дрес-коду працівниками апарату суду, етика спілкування працівників суду з ало мобільними групами населення, а також психологія діяльності працівника апарату суду і методів запобігання ефекту професійного вигорання (викладач – суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Марина Власенко);

- розмежування прав та обов’язків судді-спікера та прес-секретаря, проблеми організації медіа-супроводу діяльності суду і запобігання кризовим ситуаціям у суді (викладач – суддя-спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ірина Верба);

- підстави притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності, види дисциплінарних стягнень і загальні умови їх застосування (викладач – суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Тамара Юрлагіна);

- проблеми висвітлення розгляду резонансних справ у засобах масової інформації (викладач – адвокат Світлана Торопчина-Агалакова);

- основні положення судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки і напрямки реформування судової системи (викладач – суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Максим Таус).

Окрім вивчення юридичних аспектів роботи прес-секретаря, присутні мали можливість оволодіти навичками, що також можуть стати у нагоді: корисними порадами про надання домедичної допомоги працівниками апарату суду поділився інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин.

По завершенню навчання кожен учасник отримав сертифікат Національної школи суддів України.

 

Фото з архіву Національної школи суддів України