flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Дніпропетровської області розірвано договір оренди державного нерухомого майна загальною площею 2102,4 кв.м.

28 липня 2017, 12:00

Перший заступник прокурора Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю спеціалізованого підприємства «Особа_1» та просив суд розірвати договір оренди державного нерухомого майна, зобов’язати відповідача повернути вказане майно та стягнути заборгованість з орендної плати (справа №904/8158/16).

Позов подано прокурором в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області.

До участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача було залучено відкрите акціонерне товариство «Особа_2», яке є балансоутримувачем спірного державного нерухомого майна.

Під час розгляду справи судом встановлено, що у 2011 році між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю спеціалізованим підприємством «Особа_1» (орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, зі строком дії до 09.04.2017.

Площа орендованого майна складає 2102,4 кв.м., вартість – 2 959 858,00 грн.

Згідно умов договору орендодавець зобов’язався передати орендарю в строкове платне користування державне окреме нерухоме майно, а орендар – прийняти це майно та сплачувати за користування ним орендну плату.

Як встановлено судом, позивач свої договірні зобов’язання щодо передачі державного майна виконав у повному обсязі, що підтверджується актом приймання-передачі.

Проте, відповідач свої фінансові зобов’язання в частині повного та своєчасного внесення орендної плати не виконав, в результаті чого у нього утворилась заборгованість у сумі 317 189,22 грн.

Такі дії відповідача спричинили економічні збитки державі в особі Фонду державного майна України, який є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику, в тому числі, у сфері оренди, використання та відчуження державного майна.

Отже, відповідач порушив свої фінансові зобов’язання щодо вчасної сплати орендної плати за користування державним майном у розмірі 317 189,22 грн., а тому має місце неналежне виконання відповідачем умов договору. В зв’язку з цим, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Окрім суми заборгованості, прокурором заявлено до стягнення пеню у сумі 11 579,02 грн., нараховану на підставі умов договору.

Перевіривши розрахунок пені, суд визнав вимоги щодо її стягнення обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Невнесення орендарем орендної плати визнано судом істотним порушенням умов договору, що є достатньою правовою підставою для його розірвання в судовому порядку та повернення майна орендодавцю.

З урахуванням встановлених обставин справи, господарський суд визнав правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги прокурора та позивача у справі №904/8158/16.

Рішенням від 22.11.2016 по справі №904/8158/16 Господарський суд Дніпропетровської області:

- розірвав договір оренди, предметом якого є державне окреме нерухоме майно;

- зобов’язав товариство з обмеженою відповідальністю спеціалізоване підприємство «Особа_1» повернути вказане майно балансоутримувачу – відкритому акціонерному товариству «Особа_2» за актом приймання-передачі;

- стягнув з відповідача на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (до Державного бюджету України) 317 189,22 грн. заборгованості з орендної плати та 11 579,02 грн. пені.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 04.07.2017 рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 22.11.2016 по справі №904/8158/16 залишено без змін.