flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Дніпропетровської області повернув до державної власності земельну ділянку вартістю понад 36 млн. грн.

12 червня 2017, 18:11

         В березні 2017 року Дніпропетровська місцева прокуратура №4 звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю про дострокове розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки (справа №904/3953/17).

Позов подано прокуратурою в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради.

До участі у справі була залучена третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Державна податкова інспекція у Новокодацькому районі м. Дніпра Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області.

Під час розгляду справи господарським судом встановлені наступні обставини.

В липні 2013 року між Дніпропетровською міською радою (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю (орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки, згідно з яким орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 1,1236 га.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 36 361 687,92 грн.

Відповідно до умов договору товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язалось вносити орендну плату у грошовій формі.

Між тим, відповідач систематично порушував умови договору щодо своєчасного та повного внесення орендної плати, що підтверджується постановою адміністративного суду про стягнення з нього заборгованості з орендної плати за землю.

Факт невиконання відповідачем зобов’язань зі сплати орендних платежів за землю підтвердила у своїх письмових поясненнях і третя особа.

На підставі встановлених обставин справи Господарський суд Дніпропетровської області 18 травня 2017 року прийняв рішення, яким задовольнив позовні вимоги прокуратури, розірвав договір оренди земельної ділянки та зобов’язав товариство з обмеженою відповідальністю повернути Дніпровській міській раді земельну ділянку загальною площею 1,1236 га вартістю 36 361 687,92 грн. 

Рішення у справі №904/3953/17 не оскаржувалось та набрало законної сили у відповідності з нормами Господарського процесуального кодексу України.