flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпропетровській обласній військовій адміністрації повернуто земельні ділянки заказника «Приорільский»

26 березня 2024, 13:20

Господарський суд Дніпропетровської області задовільнив позов Новомосковської окружної прокуратури Дніпропетровської області про скасування державної реєстрації речових прав та повернення земельної ділянки площею 117,2331 га, розташованої на території Личківської сільської ради Новомосковського району (№904/717/23).

Судом встановлено, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Приорільський”, який входить до складу природно-заповідного фонду України, що виключає ії використання у сільськогосподарських цілях.

Відповідно до чинного законодавства, основними завданнями заказника є: збереження і відтворення унікальних і типових екосистем; збереження всього різноманіття рослинного і тваринного населення території заказника; підтримка загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища; поширення еколого-освітніх знань.

Також, під час розгляду справи встановлено, що договір оренди земельної ділянки площею 117,2331 га від 11.01.2021 між Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області та ТОВ «Пшеничний горизонт» було укладено без жодних дозвільних документів.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області 20.06.2023 скасовано державну реєстрацію права оренди земельної ділянки та повернуто земельну ділянку до природно-заповідного фонду, площею 117,2331 га Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

Рішення в апеляційному або касаційному порядку не оскаржувалося та набуло законної сили.