flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гарант законності в господарських правовідносинах

05 червня 2015, 11:14

Кожен з нас в повсякденному житті постійно зіштовхується з різноманітними формами господарських відносин, таких як укладення різного роду договорів, представництво чиїхось інтересів, набуття чи втрата права власності тощо.

 

Всі ці та інші відносини, пов’язані з організацією та здійсненням господарської діяльності, регулюються господарським законодавством України. І саме спори між учасниками таких відносин покликані врегульовувати господарські суди України.

 

Історія сучасного українського арбітражу почалася зі становленням у 1991 році незалежності України та переходом від планової до ринкової економіки.

 

Подія, що сталася 4 червня 1991 року стала відправною точкою в розбудові системи господарських судів. Саме в цей день Верховна Рада України прийняла Закон «Про арбітражний суд». А вже 6 листопада того ж року був прийнятий Арбітражно-процесуальний кодекс України.

З тих пір 4 червня і вважається днем створення господарських (арбітражних) судів України.

Разом з цим, зазначені органи мають більш давню історію. Перший комерційний суд на території України був створений понад 200 років тому.

За радянських часів комерційні суди були ліквідовані, а їх функції виконували держарбітражі.

Створення господарських судів, які з 1991 по 2001 рік називались арбітражними, стало значним кроком, продиктованим вимогами часу: активно розвивались ринкові відносини, з’являлись нові суб’єкти господарювання різних форм власності.

 

Тому на базі держарбітражів – органів, які функціонували в структурі виконавчої влади в умовах панування командно-адміністративної системи - були створені органи спеціалізованого правосуддя, арбітражні суди, які отримали гарантії незалежності та почали здійснювати судочинство, керуючись принципами, притаманними судовій гілці влади.

 

Недооцінювати значення держарбітражів не можна. Саме вони напрацювали досвід, на основі якого пройшло створення арбітражних судів та формування нормативної бази для їх функціонування.

 

Чимало раціональних аспектів роботи держарбітражів було запозичено при формуванні господарських судів. 

Господарський суд Дніпропетровської області протягом всього часу своєї діяльності враховує історичний досвід, переймає позитивні приклади та намагається уникнути помилок.

В суді постійно впроваджуються  технічні нововведення, які є не просто даниною моді, адже господарський процес потребує максимальної оперативності задля уникнення гальмування економічних процесів, яке здатне зашкодити не лише сторонам по справі, але й суспільству в цілому.

На сьогоднішній день господарський суд укомплектований досвідченими та високопрофесійними кадрами. Всі роки проводилась і проводиться велика робота по підвищенню їх кваліфікації. Це стосується не тільки суддів, яким доводиться бути економістами, фінансистами, екологами, будівельниками, але й працівників апарату суду.

Кожен, хто працює в господарському суді Дніпропетровської області (будь це суддя чи працівники апарату суду) усвідомлює, що без тісної співпраці кожної окремої ланки очікувати продуктивних результатів не варто.

Підтвердженням наведених слів є заслужене друге місце в системі господарських судів України за обсягом розглянутих справ, яке господарський суд Дніпропетровської області займає декілька років поспіль.

Для підвищення якості судочинства, в господарському суді постійно здійснюється узагальнення судової практики та надаються пропозиції щодо вдосконалення законодавства.

З метою формування у суспільстві позитивного іміджу судової влади, зміцнення громадської довіри до судів та суддів, підвищення доступності правосуддя, господарським судом Дніпропетровської області здійснюються заходи, спрямовані на зростання довіри до судової системи.   

Таким чином, господарський суд Дніпропетровської області, як одна з ланок системи господарських судів України, залишається надійною складовою механізму, що сприяє примноженню багатства нашої держави, утвердженню верховенства закону в економічних відносинах.

З нагоди дня заснування господарських судів України висловлюємо слова вдячності всім, хто стоїть на сторожі закону, всім, хто своєю наполегливою працею поновлюють законність та справедливість, побажати всім суддям та працівникам апаратів господарських судів творчої наснаги, особистого щастя, міцного здоров’я та успіхів у їх нелегкій справі!